Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 09:46 - Развръзката по казуса КТБ наближава. Наближава ли краят на корекцията на БФБ?
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В края на сесията бе публикувана информация от докладите за състоянието на КТБ, внесени в БНБ от одиторите „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” в понеделник. Инвеститорите на БФБ очакваха това с изострен интерес, защото на базата на тези доклади ще бъде взето решение за бъдещето на финансовата институция. 

Обявената на интернет страницата на БНБ „дупка“ е в размер на 4.2 млрд. лв. Тази сума е в горната граница на очакванията на пазара и вероятно заради това не шокира инвеститорите. До края на сесията търговията продължи без видима промяна. 

Разбира се, новината е негативна, защото колкото по-голяма необходимост от обезценка на активите констатират одиторите, според приетите предварително консервативни правила за оценка, толкова по-ресурсоемки биха били двата сценария за изход от ситуацията -  рекапитализиране на банката с подкрепа на държавата или обявяването й в несъстоятелност и покриване на всички или част от пасивите й.   

Евентуалното отнемане на лиценза на КТБ и политическо решение за ликвидация на банката вероятно ще предизвика вълна от разпродажби. Но корекцията на БФБ започна далеч преди банковите паники и най-вероятно ще приключи преди публиката да се успокои. Колко още ще падне борсата при този сценарий и колко време ще продължи низходящото движение – това ще зависи от енергията на продавачите. Да не забравяме, че голямо количество акции беше изкарано за продажба и премина в ръцете на по-дългосрочни инвеститори през май месец. 

Текущият краткосрочен тренд е низходящ и докато това е така, шансът остава на страната на мечките. SOFIX достигна подкрепа в зоната 515 пункта. Следващата цел на мечките са психологическите 500 пункта. Спад и под това ниво може да задълбочи корекцията към 460 пункта. 

Признак за изчерпване на текущата низходяща вълна и евентуално приключване на корекцията ще бъде пробив на низходящата тренд линия, текущо в зоната 530 пункта. 

 image

  

На сайта на БНБ беше публикувана информация от докладите за извършения от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ на състоянието на КТБ: „Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи на банката е в размер на 6662 млн. лева. Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4222 млн. лева.“ 

Ето останалата част от публикацията в секция „Пресцентър“ на сайта на централната банка: „На основата на баланса на банката и резултатите от анализа и оценката на основни балансови позиции (в т.ч. кредити, инвестиционен портфейл, ценни книжа, други активи, недвижими имоти) и издадени банкови гаранции от банката, могат да се направят следните изводи: 

Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут: 

- В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането. 

- Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто. 

- Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това. 

- Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях. 

- В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики. 

- Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи. 

Поради гореизброените причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура. 

Управителният съвет на БНБ възложи на квесторите да осчетоводят изготвените в пълно съответствие със стандартите на МСФО оценки и до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. 

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване. 

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе на 27.10.2014 г., първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.“ 

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка, предава БНР. 

От Министерството на финансите потвърждават за получаването на писмото. В него вторият по големина акционер в КТБ (с около 30%) заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд EPIC и с нов партньор – базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp и правната компания Freshfields Bruckhaus Deringer. 

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с централната банка, но от Фонда не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ, добавя БНР. 

Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от одиторските доклади. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ. От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим. 

Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство. Според Финансовото министерство руската банка трябва освен до ведомството да е пратила уведомление и до БНБ, тъй като управлението “Банков надзор” разглежда подобни предложения, одобрява и разрешава сливания и придобивания в банковия сектор. 

Междувременно Европейският банков орган е информирал БНБ и Фонда за гарантиране на депозитите точно кои текстове на евродирективата за гарантиране на депозитите са нарушили, съобщава БТА, като се позовава на съобщение на ЕБО, изпратено до агенцията. 

Европейският банков орган информира двете национални институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си, определени им от европейското законодателство. В днешната официална препоръка Европейският банков орган е помолил БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година. 

Европейският банков орган информира БНБ, че тя трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията. 

М+С Хидравлик АД отчита 5.7% ръст на брутната печалба за деветте месеца на 2014 г. до 10.9 млн. лв., съобщи дружеството. Само за септември тя е надолу с 16.4% до 910 хил. лв. 

Продажбите се увеличават с 4.2% до 7.5 млн. лв. за септември 2014 г., а общо за деветмесечието са нагоре с 5.6% до 69.7 млн. лв. Прогнозата за октомври 2014 г. е за продажби от 7.45 млн. лв. или ръст с 2.1% на годишна база, което ще доведе до забавяне на акумулирания ръст до 5.2% на годишна база или 77.2 млн. лв. за януари-октомври 2014 г. 

Основните акционери в М+С Хидравлик АД, гр. Казанлък са Стара планина холд АД с 30.91%, Индустриален капитал холдинг АД с 22.37% и М+С 97 АД с 24.1%. 

Данни публикува и Хидравлични елементи и системи АД. Брутната печалба се увеличава с 50.4% на годишна база до 522 хил. лв. за септември 2014 г. От началото на годината тя е 3.8 млн. лв. или повишение с 40.6%. 

Продажбите са нагоре с 4.6% на годишна база до 3.5 млн. лв. за септември 2014 г., докато за 9-те месеца са 33.15 млн. лв. или повишение с 10.6%. Очакванията за октомври са за ръст с 1.5% до 3.3 млн. лв. лв., а акумулираният ръст да е с 9%. 

Елхим- Искра АД отчита ръст на брутната печалба със 135% на годишна база до 359 хил. лв. за септември 2014 г. За деветте месеца тя е 1.15 млн. лв. или повишение със 113%. 

Продажбите са нагоре с 19.6% на годишна база до 3.2 млн. лв. за септември 2014 г., а натрупано за деветте месеца са 21.39 млн. лв. или спад с 6.6%. За октомври се очакват продажби от 3 млн. лв., или повишение с 3.4% на годишна база. 

Стара планина холд АД притежава 64.5% от Хидравлични елементи и системи АД и 51.4% от Елхим-Искра АД, както и други участия. 

Консолидираните приходи от продажби на Стара планина холд през септември възлизат на 15.658 млн. лв., с което достигат 138.910 млн. лв. за деветмесечието – ръст от 3.3% на годишна база. За октомври се очакват продажби за 15.217 млн. лв., с което те ще достигнат 154.127 млн. лв. за първите десет месеца на 2014 г. - повишение от 3.2% годишно. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838328
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930